TURISTIČNO  DRUŠTVO VURBERK
Vurberk 85, 2241 Spodnji Duplek ; Tel.: 02/681-01-05; e-mail: td-vurberk@siol.net
www.vurberk.si

 

 

 

Osebna Izkaznica

Predstavitev Turističnega društva VURBERK

 

Osebna izkaznica

 

Predsednik društva:

Jože Plazar  (041/443-735)

*
Organiziranost:

  • upravni odbor (9 članov)
  • nadzorni odbor (3 člani)
  • disciplinska komisija (3 člani)

*
Odbori in sekcije:

  • festivalski odbor (7 članov)
  • Kolesarska sekcija Grmada
    predsednik Ivan Žižek (031/258-727)

*
Transakcijski račun:

  • SI56 0451-5000-0397-529 pri Novi KBM d.d.
  • SI56 9067-2000-0639-582 pri PBS d.d.

Na vrh strani

 

Predstavitev Turističnega društva "VURBERK"

 

Turistično društvo Vurberk je bilo ustanovljeno leta 1972, torej letos obeležujemo 40-let, več ali manj uspešnega dela, ustanovljeno pa je bilo z namenom ohranitve ostankov vurberškega gradu in razvijanjanja turistične dejavnosti v kraju. Društvo deluje  na področju dela Občine Duplek in šteje preko 160 članov, ki prihajajo iz Vurberka, Dvorjan, Ciglenc (Občina Duplek), Krčevine pri Vurberku, Grajenščaka in Grajene (Mestna občina Ptuj) in Gomil ter Jiršovc (Občina Destrnik).

Člani TD Vurberk organiziramo številne prireditve  in tako v kraj privabimo veliko ljudi.

In kaj počnemo preko leta? Pripravljamo prireditve, se rekreiramo in družimo. Preberite nadaljevanje in spoznali nas boste.

 

Pohod na Grmado

Vsako leto in to že sedem let zapored, l. maja, organiziramo  pohod na Grmado, najvišji vrh osrednjih Slovenskih goric, visok 462 m,  poimenovan „Prvomajski pohod na Grmado“.

Start in cilj za pohodnike sta  na vurberškem grajskem  dvorišču, pot pa markirana in speljana preko Krčevine, mimo ribnikov z vzponom na Grmado s severne strani in nato nadaljevanje hoje do cilja. Na progi so tri kontrolne točke in vsak udeleženec na cilju s potrjenimi polji iz kontrolnih točk na za to pripravljenem posebnem kartončku, dobi spominsko darilo in malico. Pohoda se  udeležuje veliko ljubiteljev narave in tovrstne rekreacije, različnih starosti in iz številnih krajev Slovenije, letos  se nam pridružite tudi vi.

 

Festival narodnozabavne glasbe Slovenije                                                                      

V mesecu juniju, tretjo soboto je to, pripravljamo na atraktivnem grajskem dvorišču na Vurberku, tradicionalni festival narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo in večglasnim petjem, lanski festival  je bil jubilejni, 20. po vrsti.

Na festivalu nastopi 14 ansamblov iz različnih krajev Slovenije. Festival, ki prejema visoka priznanja, saj je po mnenju glasbenih strokovnjakov v samem vrhu slovenske narodno-zabavne glasbe. Na dan festivala, prenašata ga radio in televizija, ZKP RTV Slovenije pa izda zgoščenko na kateri je predstavljen vsak sodelujoči ansambel s po eno skladbo. Nastopajoče ansamble ocenjujejo posebne strokovne komisije, ki  podelijo nagrade za izvedbo, besedila in glasbo, občinstvo pa  z glasovanjem in odločitvijo strokovnih komisij podeli tri nagrade, zlatega, srebrnega in bronastega zmaja, najboljšim ansamblom. Osrednji instrument festivalskih nastopov je diatonična harmonika ali po  domače frajtonarica.

 

Kolesarski maraton                                                                                                           

V okviru akcije Slovenija kolesari in pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije organiziramo,  okrog „velike maše“, vurberškega farnega praznika,  „veliko-šmarenski kolesarski maraton“.  Start in cilj sta  pri Domu krajanov v Vurberku, za udeležence pa sta  pripravljeni dve progi, daljša (46 km) je  speljana preko Korene, Trnovske vasi, Destrnika in Ptuja, krajša (32 km) pa preko Korene, Selc in Ptuja. Udeležencev je vsako leto več sto in po ocenah posebne komisije OKS je  vurberški kolesarski maraton eden izmed bolje organiziranih v Sloveniji.

In prav kolesarska prireditev je bila razlog, da smo  v okviru društva ustanovili  Kolesarsko sekcijo Grmada, pridružite se nam tudi vi.                                                                                                                                            

In preden vam predstavimo še zadnjo od štirih večjih prireditev, ki jih pripravljamo člani TD Vurberk, naj povemo, da s posaditvijo potomke najstarejše trte na svetu ob obzidju gradu pripravimo srečanje ob rezu vinske trte in tudi ob vinski trgatvi, vključujemo pa se tudi v druge aktivnosti, ki jih  pripravlja Občina Duplek. Društvo sodeluje tudi z drugimi društvi v Občini Duplek in Mestni občini Ptuj. Pomembno sodelovanje je tudi s Turističnim društvom Podnanos, ki sodeluje pri festivalu in že preko deset let organizira in  pripravlja izbor ansamblov za „Vurberški festival“.

 

Srečanje pevskih zborov

Na grajskem dvorišču že 20 let zapored, vsako zadnjo soboto v avgustu, pripravljamo in organiziramo, sedaj že,  tradicionalno srečanje pevskih zborov „Štajerska poje“. Na prireditev se  prijavi preko 30 pevskih zborov, moških, ženskih in mešanih iz številnih občin severovzhodne Slovenije. Pevke in pevci iz leta v leto z velikim veseljem prihajajo na grad z željo po zborovskem petju in tudi druženju s kolegi in prav to je vodilo društva pri organizaciji ene izmed največjih zborovskih srečanj v tem delu Slovenije, vseh dvajset let so z nami tudi pevci iz Dvorjan.

 

To smo mi: TURISTIČNO DRUŠTVO VURBERK

Na vrh strani